Vase Stajića 22/b, Novi Sad
Od ponedeljka do petka : 08h -16h

Pozovite nas

064 / 59-49-845

IMAMO LI VISOKU SVEST O SRPSKOM NACIONALNOM BIĆU ?

0 Comments


Kolumna

Dr Marko Lopušina

IMAMO LI VISOKU SVEST O SRPSKOM NACIONALNOM BIĆU ?

        Nedavno je bio 29. novembar, koji neki Srbi Jugosloveni i danas smatraju za svoj praznik. I obeležavaju ga kao Dan republike bivše SFRJ. Albanci, takođe, smatraju 29. novembar za svoj praznik. I obeležavaju ga kao Dan zastave Albanije.

        Običan srpski narod u otadžbinskim zemljama 29. novembar najviše pamti po svinokolju, jer se za Dan republike nije radilo tri dana, pa su građani mogli da odu u zavičaj ili u tazbinu, da pastrime i spremaju svinjsko meso za zimnicu.

        Pitam se šta će danas nekim srpskim ljudima i nekim srpskim medijima obeležavanje tog 29. novembra, Dana republike, koja je bila jugoslovenska država, a ne srpska. I koja je uništila Jugoslaviju. Kralj Aleksandar Karađorđević je stvorio Kraljevinu Jugoslaviju kao državi svih Srba na Balkanu.  Mi Srbi je nismo sačuvali, već smo dozvolili da se raspadne i da se srpske teritorije nje okupiraju, a narod srpski prisvoji.

        Josip Broz Tito je 1941. godine nasledio kraljevsku Jugoslaviju, i narod Jugoslovena, koji je stvorio kralj Aleksandar. Među tim Jugoslovenima je 60 odsto njih bilo srpskog porekla. U FNRJ i SFRJ drug Tito je stvarao od Srba Jugoslovene i izvozio ih u evropsku dijasporu kao jeftinu radnu snagu i kao Jugoslovene. Tamo, u Evropi su stvarani od 1968. godine jugoslovenski klubovi i udruženja, koji su, na primer, u Austriji postojala do 1998. godine.

        Skoro osam decenija Srbi nisu bili svesni svog srpskog nacionanog bića i bili su Jugosloveni. To nepoznavanje sopstvenog nacionala i manjak svesti o srpstvu, kao nacionalnom pokretu, doveli su do kraha srpske nacionalne ideje do početka devedesetih godina prošlog veka. A potom je došlo do pokrštavanja Jugoslovena, rađanja kvazi srpske ideje i srpskog nacionalizma, koji se u nekim slučajevima pretvorio u ratne zločine u ime srpstva.

      Šta čini svest o srpskom nacionalnom biću? Prihvaćena i uzvišena pripadnost srpskom narodu, njegove nacionalne karakteristike kao što su poštenje, pravdenosti, hrabrost, humanost. Svest čini i srpska država i državnost, srpski jezik, pismo i kultura, srpska tradicija i baština. I pravoslavno verovanje u crkvi, koja može biti pravoslavna, ali može biti i srpsko muslimanska, i srpsko katolička, kao što je bila u Sarajevu ili u Dubrovniku.

      Srbin je prvo nacionalno biće, a potom versko.  Svest o srpskom nacionalnom biću čine i istorijska saznanja o sopstvenom narodu, o srpskim zemljama i njenim prvim i narednim vladarima i velikanima, o srpskim tragovima širom planete, o svim Srbima sveta, u matici i u rasejanju, o potrebi da se sve srpsko štiti, razvija i jača kroz slogu srpskog naroda.

       Da li mi kao narod danas imamo razvijenu i jedinstvenu svest o srpskom nacionalnom biću?

        Nemamo u potpunosti, jer o tome nas nisu učile škole i fakulteti u vreme Broza, a ni posle njega. Ako pogledamo naš javni život, našu kulturu i našu javnost oblikuju informacije Zapadnog sveta, Amerike i Evrope, a ne Srbije. Imamo televizijske kanale u kojima se ne govori o srpstvu. U sportskom programu dominiraju NBA i Primer liga, a nema prenosa nacionalnih srpskih takmičenja. U medijima se više javlja i piše o smrti britanske pop pevačice, nego li o životu, radu i smrti srpskog akademika.

         Da, mi nemamo visoku svest o srpskom nacionalnom biću, jer se lako i brzo uzimanjem državljanstva stranih zemalja pretvaramo u Austrijance i Amerikance. Neki Srbi veruju da su Austrija ili SAD bolje države za njih od Srbije.  A u nekim stranim zemljama znači da uzimanjem njenog državljanstva, brišeš srpsko državljanstvo. Brišeš svoje poreklo, svoje nacionalno biće.

  • Ja sam Srbin! Ja sam Srpkinja!

   Ovo mi Srbi treba uvek i ma gde bili glasno da govorimo prijateljima, poznanicima, strancima. Tako će najbolje na nas razumeju i da nas cene. Tako ćemo glasno govoriti o svom nacionalnom biću i o svojoj naciji.

       Srpski narod ima divnu izreku – samo sloga Srbina spasava!

        Treba raditi neprestano na njenom ostvarenju u relanom životu.  Mi moramo uvek d abudemo složni, jedinstveni i jaki da bismo očuvali svoje nacionalno biće. I da bismo ga razvijali u današnjim vremenima kada je puno drugih zemalja i ljudi protiv srpskog naroda.

        Potrebno je da i država i crkva saborovanje Srba pretvore u svoj projekat razvoja i budućnosti srpskog nacionalnog bića. Da srpstvo bude uvek iznad svih interesa pojedinaca i društva, iznad ličnih aspiracija.   Jer samo složni bićemo uspešni u izgradnju naše budućnosti.

         Što bi rekao naš srpski zet Arno Gujon:

  • Srbin biti nije lako, ali to ne može biti svako !         

Odabir pisma

Skorašnji članci

Skorašnji komentari

Video galerija

No Videos found.

Foto galerija

InSerbia_TOCacak-0365111 GOREvelikigolubac-e1443183291812 cultural-landscapes-of-serbia_1_view-over-belgrade-towards-the-danube-river 20200129_124628

Arhive

Kalendar

april 2024.
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

U ZNAK SEĆANJA – DR BRANISLAV BLAŽIĆ

 

Rođen u Kikindi 01.4.1957.  godine.

Završio je Medicinski fakultet. Specijalista je opšte hirurgije.

Od 1986. do 1988. godine bio je načelnik Hitne službe u Kikindi. Radio je i kao hirurg u Opštoj bolnici u Kikindi.

Kao funkcioner Srpske radikalne stranke tri puta je biran za saveznog poslanika, dva puta za republičkog, a od 1996. do 2000. godine bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine. Od 1998. do 2000. bio je republički ministar za zaštitu životne sredine.

Bio je predsednik opštine Kikinda od 2004. do 2008. godine.

Srpsku radikalnu stranku napustio je 2008. i postao član novoosnovane Srpske napredne stranke.

Na izborima 2012, 2014. i 2016. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Bio je predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine (2014-2017). Na funkciji poslanika u aktuelnom sazivu bio je do 10. oktobra 2017. godine.

Tokom 2013. godine bio je i savetnik predsednika opštine Kinkinda, ali je napustio ovu poziciju.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine od oktobra 2017.

Osnivač, ideolog i izabrani predsednik Pokrajinskog saveza Udruženja „Koreni“

Preminuo 01.4.2020. godine u Beogradu