Извештај и линк ка видеу са Годишње Конференције Удружења “Корени“ у ПРЕС ЦЕНТРУ Удружења новинара Србије у Београду 26.12.2020.

Конференција Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ одржана 26.12.2020. године у ПРЕС ЦЕНТРУ Удружења новинара Србије у Београду

Прва Конференција Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије, поводом две године од доношења одлуке 26.12.2018. о формирању Удружења “КОРЕНИ“ одржана је у Београду.

Основни циљ Конференције одржане у периоду сложених услова и пандемије представља потврду и признање донешеној одлуци и даљим активностима. Свако подсећање на значајне датуме је прилика потпунијег сагледавања пређеног пута, инспирација и путоказ даљој активности. За две године од донешене одлуке, 13.07.2019. је формирано Удружење као и још многа друга  а 28.06.2020. Савез што представља озбиљне реперне тачке у обележавању протеклог времена.

Подсећајући на основни принцип и циљ Удружења подизању свести и савести јер човек сам себи срећу прави, а само високо свесни и савесни и себи и другима упознају и доприносе правим путевима.

Статутарна визија Удружења јесте да Удружење, да допринос изградњи модерне уређене, патриотске државе на темељима вредности из прошлости а у складу са вредностима данашњег времена, када би сви за свој народ дали само оно што можемо то би био срећан народ. Сам чин одржавања Конференције у престижном и угледном простору ПРЕС ЦЕНТРА Удружења новинара Србије у Кнез Михајловој 6/3 у Београду представља потврду уважавања и циљева нашег Удружења. Малобројна надахнута екипа Председник Удружења Стојан Стевановић, Оснивач Удружења Миша Ћирић, Посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону  у Народној Скупштини Републике Србије господин Милимир Вујадиновић надахнуто је указао на могућности привредно економско друштвене сарадње матице, дијаспоре и Срба у региону, посебно је нагласио позитивне примере односа матице према Србима у региону специјално нагласивши шта је све учињено на привредно економској сарадњи према Републици Српској што ствара велико поверење код тог народа и указује на позитивну будућност живота на тим просторима. У свом излагању в.д. помоћница директора Управе за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић указала је на успешну сарадњу Управе са Удружењима, фондовима и асоцијацијама Срба у региону и дијаспоре као и на фактор међусобног обједињавања у циљу ефикасније привредне, културне, научне и образовне сарадње и веће ефикасности такође истакла је да именовање годподина Гујона на месту в.д. Директора Управе потврђује нову перспективу у раду и сарадњи.  Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и сарадњу са Србима у региону господин Душко Ћутило који је и у досадашњем раду показао велику подршку Удружењу а посебно ширењем институционалног облика Фонда и сарадњом са Србима у региону представио је нови квалитет и могућност развоја и подршке привредне, економске и духовне сарадње нашег народа. Помоћник директора представништва Републике Српске у Србији господин Борис Максимовић у своме излагању је нагласио велики значај патриотских удружења у подршци и раду представништва као и спремност представништва да подржи рад патриотских удружења посебно Удружења Корени, јер су циљеви и активности врло подударни. Покрајински посланик господин Дејан Панић је у своме обраћању нагласио да програмске активности Удружења имају значајан утицај на привредни културни развој АП Војводине као и Локалних самоуправа. Посебно је нагласио и подржао институционални облик сарадње са Србима у региону кроз проширење активности Фонда за избегла и расељена лица активностима сарадње са Србима у региону. Представник Привредне Коморе Србије господин Ђорђе Андрић у своме излагању изнео је врло велики значај Удружења Корени посебно у области привредне и анучне сарадње као и велику захвалност Председнику Стевановићу који је у досадашњем периоду био Председник Форума привредника дијаспоре при Привредној Комори Србије и при чему је поново предложен за наредни мандат. Такође нагласио је да организованост Корена по дубини и ширини (регионални и међународни одбори), представља прилику за партенрство у програмским активностима. Публициста и председник одбора за информисање и односе са јавношћу Удружења господин др Марко Лопушина, председник градског одбора Удружења Корени Београд господин Саша Степанов, Оснивач Удружења Драгана Блажић и организатор Конференције господин Милан Гутић уз расположене и пословне домаћине ПРЕС ЦЕНТРА својим су обраћањем указали на значај и смисао оваквог окупљања уз честитку Удружењу за исказани рад и упорност и препознавању инспиративне идеје и сарадње. Овакву позитивну атмосферу својим гласом и порукама благословио је свештеник Здравко Бојовић који је пожелео дуговечан и Богом благословљен рад и залагање, са циљем да се Срби сложе. Председавајући и модератор господин Миша Ћирић је надахнуто и са доста професионализма у инзвандредном амбијенту конференцијске сале ПРЕС ЦЕНТРА давао реч и водио учеснике од Аустралије до Канаде са разних меридијана и из различитих временских зона. Председник Удружења и оснивач господин Стојан Стевановић подсетио је на околности и начин како је донешена одлука о формирању Удружења и шта су били циљеви и инспирација доношења те одлуке. Идеја је круцијално кренула из Цириха неколико година раније са чувених скупова српских привредника подржана од институција и органа Републике Србије и Републике Српске, Амбасада, од локалних самоуправа Општина и Градова а посебно до стране Општине Лопаре у Републици Српској који су на личном примеру указали успешну сарадњу између матице и дијаспоре. Одбори су формирани широм Републике Србије, Републике Српске, Европе и шире. Организациона активност се спроводи кроз преко стотину формираних регионалних, општинских, градских и месних одбора а, програмска активност се проводи кроз пет одбора и пет савета (привреда, култура, наука и образовање, вера, традиција, хуманитарни рад, породица, село, здравље, рекреација, спорт, информисање и односи са јавношћу, рад са младима и старијима, финансије и пројекти, мањине и социјално угрожени).  Пет основних циљева (да се у свим Општинама и градовима оснује канцеларија за дијаспору и Србе у региону, да се у свим конзулатима именује аташе за дијаспору, да се покрене активност формирања Министарства за дијаспору, да се Закон о дијаспори и Србима у региону иновира, да се покрене активност да се одређен број посланичких места у Народној Скупштини Републике Србије определи за дијаспору и Србе у региону).  Доста је значајних резултата у протеклом периоду постигнуто у оквиру програмске активности као што је учешће на обележавању 800 година постојања Српске Православне Цркве у Бечу, Обележавање дана Републике Српске у Фебруару 2020. у Цириху, Обележавање славе Удружења на Видовдан 2020. године у Сремским Карловцима под благословом покојног Патријарха Иринеја, формирање Савеза Удружења, одржана Конференција и формирање јединственог Савеза Удружења Корени у Бањој Луци у Септембру месецу 2020.

Први се јавио и све  учеснике поздравио из америчког јутра из града Чикага чувени дописник и новинар господин Александар Жигић који је својим познатим гласом честитао, поздравио ,пожелео срећу и указао шта очекује и спрема бројна дијаспора из Америке, како живи и чему се нада.

Владимир Кокановић, председник Савеза Срба из Словеније који је директно председавао на Конференцији изнео и указао на статус и активности Срба у Словенији наглашивши посебно нови прилив Срба у Словенију као и покренуту активност за оживљавање српских школа у Словенији, припрема за попис и залагање за признавање Срба као националне мањине у Републици Словенији. Такође и указао на садржајну сарадњу са Министарством спољних послова и господином Министром Николом Селаковићем и новим директором Управе за дијаспору господином Гујоном. Господин Кокановић је изразио спремност и подршку сарадњи са Удружењем Корени у име Савеза Срба у Словенији и нагласио је да је формирано кровно Удружење Савеза Срба у Словенији.

Пријатељ Андреј Михајловић Снегов јавио се из Москве и у име Међународне Лиге за заштиту људског достојанства и безбедности који је и уједно присуствовао оснивачкој скупштини Удружења поклонивши вредну икону и први потписао споразум о сарадњи наша два Удружења је честитао, надахнутим говором и бираним речима пожелео срећу у раду и сарадњи посебно поздрављајући српски народ у Србији и Републици Српској.

Професор Посављак Страин из Бање Луке и проректор за наставу на Машинском факултету у Бањој Луци похвалио је рад и идеју Удружења и искрено се придружио и указао на значај обједињавања науке на свим просторима у функцији смисла ,развоја и бољег живота на подручијима где живе Срби и њихови пријатељи.

Дамир Пејић представио је јединствени пројекат Linked Up Serbia којим се ствара јединствена база припадника наше дијаспоре у земљама немачког говорног подручија што ће омогућити лакше привредно повезивање матице (посебно источне Србије) и привреда земаља немачког говорног подручја.

Посебна част и задовољство је било слушати обраћање дугогодишњег дипломате и амбасадора господина Зорана Јеремића који је дао велики допринос настанку и развоју Удружења Корени у Швајцарској са дубоким уверењем да види будућност и своју сарадњу у оквиру идеја Удружења.

Доктор Чедомир Паповић угледни стоматолог из Цириха и председник Удружења Корени, кршни херцеговац изнео је своје задовољство и признање што је у позицији да ствара услове за реализацију овако велике идеје.

Славиша Маринковић из Вареша преко Цуга у Швајцарској стигао је директно до говорнице у ПРЕС ЦЕНТРУ и поручио да никада није заборавио своје корене и да је спреман као здравствени радник, привредник да се врати уложи и укључи у рад и процес развоја и рада у Србији и Републици Српској.

Велибор Чакаревић, инжењер, отац троје деце рођен у Шведској успешан привредник по Европи, Америци и Јапану подсетио је на корене својих предака из околине Добоја са жељом да његова деца задрже дух словенских народа а да он својом струком и науком допринесе напретку младих са ових подручија и да се привредно интегрише у светске токове.

Посебно пријатно је било слушати излагање и оптимизам господина инжењера Александра Кораћа, оца петоро деце који свој успешни бизнис из Европе премешта у Србију где је већ у Банату обезбедио нови кров за своју породицу са жељом да никада не забораве своје патриотске корене и да настави са пословним увезивањем матице и дијаспоре.

Изузетни хуманиста, угледни привредник и патриота господин Мирослав Којадиновић јавио се из Немачке где као врло успешни привредник ради на развоју нових технологија али врх и смисао његовог живота јесте помоћ и допринос Републици Српској и види себе у будућности као заслужног борца за бољи живот на овим просторима. Посебно се истакао у време пандемије корона вируса где је први упутио помоћ Општинама Лопаре, Градишка и другде.

Доктор Желимир Нешковић директор Дома Здравља и председник Општине оснивача Удружења Корени у Лопарама указао је на значај повезивања и подршке овој неразвијеној Општини Републике Српске.

Драгана Молес, оперска певачица из Рима громким али дрхтавим гласом радовала се обраћању своме народу наглашавајући да је Србију и родни Ниш заменила Римом и Италијом на путу велике уметничке славе али да ће убудуће подићи Корене у Италији делимично надокнадити своју љубав према Србији и Нишу.

Начелник Општине Лопаре доктор Радо Савић који је између живота са родитељима у Швајцарској изабрао Лопаре где је већ осам година начелник Општине и својом безграничном енергијом покушава да гради “нову Швајцарску“ на Мајевици изузетно је хармонизовао односе између дијаспоре Лопара, Мајевице омогућивши дијаспори улагање и пословно ангажовање у родном крају. Начелник Савић је оснивач Удружења и један од највећих донатора и људи који највише подржава Удружење Корени, организује дане дијаспоре у Лопарама и са задовољством преноси искуства свима који желе чути више о томе и саслушати га.

Председник Удружења Корени из Ниша, Љубиша Митић и кум и домаћин следеће славе Удружења представио је своје привредне идеје новим развојним центром Златибора, урбанистичким пројектом Семегњево и уједно је позвао нашу дијаспору да заједничким улагањем градимо атрактивне капацитете новог дела Златибора.

Сликарка и иконописац Гордана Ненадовић поздравила је скуп из Чикага и пожелела успешне резултате и заједничку сарадњу и жељу да се ускоро видимо у њеном родном Шапцу.

Павле Јакоја Брајовић председник Удружења “Морача – Розафа“ из Скадра емотивном гласом поздравио је скуп, изразио жељу и задовољство за повезивањем и личну спремност за изградњу бољих односа и обостраног просперитета наглашивши свој допринос раду Удружења Корени.

Мирослав Крсмановић инжењер дугогодишњи секретар Светске ронилачке организације, члан одбора за привреду Удружења Корени града Београда представио је пројекат најдубљег базена на свету DEEP POOL SERBIA крај Гроцке на Дунаву у чему као још једну тачку види укључења заинтересованих представника из дијаспоре а све у циљу потпунијег развоја привреде и унапређења Републике Србије на светској мапи атрактивних спортова.

Уметник Петар Гојковић из Париза јавио се и нагласио је положај Срба у Француској и најавио активности на очувању духовности и културе српскога народа посебно наглашивши Светосавске балове на Сени, својим залагањем и борбом за позиционирање Србије у Републици Француској као и Француске у Србији.

Доктор Марко Лопушина, новинар, истраживач, историчар и публициста указао је на историју српске дијаспоре наглашивши посебно пријатеље Срба и Србије што је у последњој књизи и објавио. Доктор Лопушина је објавио 17 књига које анализирају живот Срба у земљама Европе и шире а његова истраживања и чињенице представљају велики значај у животу и раду српске дијаспоре. Марко је прихватио да буде један од оснивача Удружења Корени и председник је одбора за информисање и односе са јавношћу што је његов велики допринос медијском позиционирању и развоју Удружења.

Стефан Ђукић, докторант на Институту за биохемију у Прагу представио је свој рад на Институту у области развоја нових лекова и као један од млађих говорника изразио жељу за веће укључивање млађих људи из дијаспоре у раду Удружења.

Стефан Јовановић, оперски певач из Граца јавио се и као еминентан уметник изложио положај студената наше дијаспоре у Аустрији и описао је своје професионалне планове и жељу да се кроз своју професију укључи у одбор за културу Удружења Корени.

У име Привредне Коморе Србије, одбора за предузетништво обратио се Дејан Зрилић који је указао на значај и спремност Привредне Коморе да прихвати и пружи привредну и пословну сарадњу нашој дијаспори, Србима у региону са жељом за ефикасан и динамичан развој привреде, заједничко улагање останак и повратак наших људи.

Зоран Колунџија. Председник Покрајинксог Одбора Удружења Корени, власник Издавачке куће “Прометеј“ из Новог Сада са задовољством је прихватио да ради на развоју идеја Корена посебно негујући културу, традицију и духовност српског народа и његове дијаспоре. Такође Зоран је нагласио успешну сарадњу са руководством Покрајиснке Владе која је препознала у Удружењу Корени партнера и добру идеју.

Привредник Пеко Коњевић, председник Општинског Одбора Мали Иђош изнео је своје задовољство што у идеји Корена види спремност и шансу за привредни културни и друштвени развој Локалних самоуправа кроз повезивање матице и дијаспоре уз подршку Покрајинских и Републичких органа да би се могао створити захвалан простор за будућност и живот на овим просторима. Такође је изнео и представио привредне капацитете и могућности улагања у привреду и туризам Општине Мали Иђош.

Сценариста и редитељ Горан Вукчевић представио је свој ауторски филм о Арчибалду Рајсу и указао и подсетио на значај и живот овог великог пријатеља Србије и његову љубав према Србији и љубав Србије према Рајсу.

Саша Степанов, председник Градског Одбора Града Београда Удружења Корени и домаћин изнео је своје задовољство и емотиван утисак што је био домаћин овакве манифестације са уверењем да ће закључци и циљеви створити нови квалитет у раду, јачању и развоју Удружења Корени.

Песник доктор Перо Солар обратио се дирљивим стиховима своје песме “Очев сат“ опомињући све на дугове и поверење које су нам родитељи као потомцима оставили да је волети земљу и гробове част и привилегија сваког појединца. Какви будемо потомци такви ћемо бити преци.

У завршној речи Милан Гутић, председник Извршног Одбора Удружења Корени указао је на велики значај и успех ове Конференције уз велику захвалност свим учесницима са жељом да се настави даљи успешан рад. Такође је изнео велику захвалност држави Србији, Републици Српској, Министарствима, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, посебно Министру Николи Селаковићу и директору Управе за сарадњу са дијаспором господину Гујону честитао на изабраним функцијама дубоко уверен да ће се будући рад одвијати кооперативно и уз подршку на добробит матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Срба и Србије, значи свих земаља у окружењу Србије и шире. Захвалио се и Председнику Народне Скупштине Републике Српске господину Недељку Чубриловићу. Изразио је и захвалност многим удружењима и институцијама као што су Матица Српска, Фондација Привредник, Просвета, Конференцији Савеза Срба у Региону, Савезима Срба у земљама региона, Савезу Срба у Бечу, Немачкој, Шведској, Локалним самоуправама, Општинама, Градовима, многобројним привредним субјектима.

Велики губитак једног од оснивача Удружења Корени покојног доктора Бранислава Блажића који се упокојио у априлу месецу 2020. године Удружење је изгубило великог пријатеља, носиоца и креатора. Концепт рада Удружења у будућем периоду биће повезивање и заједничко наступање са свим позитивним патриотским Удружењима и институцијама а све у циљу стварања захвалније средине за живот и стварање могућности повратка и циркуларног живота нашег народа. Дубоко смо уверени да својим ресурсима простори омогућавају захвалан и квалитетан живот а да треба радити на унапређењу организованости рационалнијег пословања и већег разумевања уз коришћење научних, искуствених и свих других потенцијала са којем располажу наши грађани у дијаспори и региону. Будуће Конференције одржаваће се по програмско-технолошким садржајима што ће омогућити висок стручни и организациони развој а све у циљу привредног економског и друштвеног развоја наше заједнице. Привредно пословни амбијент у Републици Србији значајно је унапређен изградњом инфраструктурних система, јачањем инвестиционих улагања као и спремношћу државе да подржи наше повратника, дијаспору у улагању у Србију и Републику Српску. Истакли смо светао пример Србина повратника из дијаспоре који је значајан капитал уложио у подручије Херцеговине и Србије и вратио се са десеторо деце и двадесет и једним унучетом. Посебан задатак ће бити борба против беле куге али формирање нове Владе Републике Србије указује на јачање економског патриотизма и озбиљне перспективе за живот на овим просторима.

Ова Конференција је одржана уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у склопу пројекта привредно-економске сарадње матице и дијаспоре.

Видео Конференције:

mart 2024.