Потписан Споразум о сарадњи између Покрајинског Савеза Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Срба “Корени“ и Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону

Потписан Споразум о сарадњи Покрајинског Савеза Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ и Покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону. После дуже успешне сарадње ове две институције у уторак 05.01.2020. године у просторијама Издавачке куће “Прометеј“ одржана је Конференција поводом успешног завршетка године и почетка Нове 2021.

Домаћин Конференције је био Председник Покрајинског Одбора Удружења Корени господин Зоран Колунџија. Уједно је одржана и промоција проширења рада и активности Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону који је представљао Директор господин Душко Ћутило. Почетак рада Конференције и потписивања Споразума благословио је свештеник протојереј Далибор Купусовић и пожелео је успешан рад као и наступајуће Божићне празнике.

Конференцији организованој по условима пандемије присуствовало је двадесетак чланова руководства Покрајинског Савеза Корени и драгих гостију. После уводних речи домаћина господина Колунџије и господина Ћутила учесницима се обратио господин Милимир Вујадиновић посланик Народне Скупштине Републике Србије и председник Одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону који је указао на значај вишеструког умрежавања матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Срба и Србије. Посебно је истакао и нагласио да последњих година долази до јачања патриотског осећаја Србије, Републике Српске и Црне Горе и да се то препознаје у многим сегментима привредног, културног и свих других сегмената живота. Навео је читав низ заједничких привредно економских улагања на подручју Републике Српске а такође је  нагласио и значај заједничке изградње духовног центра у родном селу Светог Василија Острошког у Мркоњићима у Херцеговини.

Посланик Покрајинске Скупштине господин Дејан Панић у свом обраћању указао је на специфичност и значај Савеза Удружења Корени који својом програмском активности ствара платформу за привредно економско културни развој и сарадњу међу народима Балкана, Европе и шире као и изражавање солидарности и хуманости на ширем простору наше заједнице. Такође истакао је квалитет и садржај односа народа који су своју садашњост и будућност препознали и нашли на подручију матице Србије.

Конференцији је присуствовао Директор Развојне Агенције Војводине господин Никола Жежељ који је указао на значај и могуће ефекте програмских активности Удружења Корени, матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије на привредни, економски и културни развој АП Војводине. Посебно је истакао значај обележавања 9. Јануара дана Републике Српске као кохезивног фактора, патриотског и родољубивог увезивања матице, дијаспоре и Срба у региону.

Специјални гост на Конференцији био је Председник Савеза Срба у Словенији господин Кокановић који је честитао и похвалио рад Удружења Корени препознао простор за сарадњу и унапређење рада Савеза Срба у Словенији посебно у области привредно економске и научне сарадње. Тога дана господин Владимир Кокановић имао је пријем у Влади АП Војводине и разговор са Покрајинским секретаром за регионалну сарадњу господином Александром Софићем и директором Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону господином Душком Ћутилом. По свечаном потписивању Споразума о сарадњи Покрајинског Савеза Корени и Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, потписници господин Кулуџија и господин Ћутило захвалили су Покрајинској Влади и Скупштини на подршци и садржајном препознавању сарадње Удружења, невладиних организација и институција Покрајинске Владе. Специјалну захвалност истакли су Скупштини АП Војводине и Председнику покрајинске Владе господину Игору Мировићу на институционалном облику дефинисања сарадње и подршке Србима у региону кроз Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

april 2024.