Васе Стајића 22/b, Нови Сад
Од понедељка до петка : 08h -16h

Позовите нас

064 / 59-49-845

ВИДОВДАН 2021 – СЛАВА КОРЕНА

0 Comments


Видовданске активности Савеза Удружења Корени представљају активности од почетка јуна до краја јула и представљају читав спектар програма као врло динамичан и посебан облик и садржај рада Удружења Корени. Активности Удружења су зопечета спремањем и одласком Каравана Културе по земљама и градовима Европе представљајући посебно припремљене програме  културе и  ангажовање на пољу духовности а све кроз посету наших људи у Словенији, Аустрији, Швајцарској, Француској и Италији. Караван је кренуо 12.06. на своју турнеју а вратио се за Србију 28.06. о чему су нас наши пријатељи делимично извештавали а очекујемо сусрет и излив утисака и доживљаја у наредном периоду.  Све је организовано под руководством Генералног Секретара Савеза Удружења Корени господином Петром Гојковићем.

Свакако централни догађај Видовданских дана јесте прослављање Славе Удружења Корени Видовдана у згради Универзитета у Нишу, старој згарди Бановине. Значајно је нагласити да је кумство Славе прошле године предао први Кум Славе Корена господин Миша Близанац и Владика сремски Василије Градском Одбору Удружења Корени Ниш тј. Председнику и Куму овогодишње Славе господину Љубиши Митићу. Очекивало се да ће ГО Корени Ниш достојно обележити Видовданску Славу Корена међутим очекивања су и више него надмашена.

Читав низ пратећих активности досада осмислио је значај и величину Видовданских дана јер су организациони одбори истински припремили и организовали своје преузете обавезе.

Одбор за информисање и односе са јавношћу поводом Видовдана организовао је ПРЕС Конференцију у УНС-у у Београду у петак 25.06. где су се учесници Конференције из многих земаља дијаспоре и Срба у региону обратили, честитали и пренели утиске о припремама и значају обележавања Видовдана. Модератор Конференције била је новинарка Драгана Живојновић која је на врло оригиналан и инспиративан начин пружила прилику учесницима Конференције Председнику Удружења Стојану Стевановићу из Цириха, самосталном саветнику Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону господину Владимиру Котуровићу, изасланици Представништва Републике Српске у Србији госпођи Ањи Вукелић, Стефану Мирковићу из хуманитарне организације косовског поморавља, Милану Гутићу Председника ИО Удружења Корени, Саши Степанову председника ГО Београд Удружења Корени, Љубиши Митићу Председнику ГО Удружења Корени Ниш, Драгани Молес поверенице Удружења Корени за Италију да се обрате. Посебан утисак и емотивно обраћање имала је најмлађа учесница Конференције госпођа Јулијана Пандуревић, која нас је дирљивим говором уверила да иако живи у Канади далеко од своје земље није заборавила своје корене и спремност да се млади дијаспоре боре за своју будућност и да памте прошлост нашег народа.

У суботу 26.06. делегација Корена и пријатеља уз посебно залагање и жртвовање стигла је у Косовско поморавље до манастира Драганац. Групу је предводио Драган Живковић са супругом а између осталих учествовали су и Председник Удружења Стојан Стевановић и Председник ИО Удружења Милан Гутић. Пут до Косова и Метохије “Плодну Калифорнију Србије“, аминистративни прелаз и сусрети носили су посебан осећај сете, вере и неизвесности. Стефан Мирковић и Немања били су пратња и вође до манастира Драганац који је скривен у шуми и врлети питомог косовског поморавља. Мирис и сусрет тамјана и цвећа спојени у невид потсећао је на векове, прошлост и зебњу будућности. Монаштво и пристигли гости обрадовали су се доласу представника Корена а тиху трему разбио је монах Јустин својом вером у живот и својом надом у будућност. Показао нам је благо манастира који сваког дана бива лепши бољи и већи са уверењем да док има вере биће и наде. На оснивачкој седници Удружења Корени у хладовини манастирског винограда основано је Удружење Корени за Косово и Метохију са жељом да само донесе нову снагу и сок и да неда увенути прошлим временима. За повереника је преложен Стефан Мирковић из хуманитарне организације косовског поморавља.

На путу повратка за Ниш пратила нас је срећа али и храброст да се за све што волиш вреди и жртвовати.

 Дочек гостију и пријем код заменице градоначелнице Града Ниша организован је у суботу у 15 часова и 30 минута. Пријем је организован у Градској Кући где је заменица градоначелнице госпођа Душица Давидовић примила делегацију и посебним речима захвалила делегацији Удружења Корени и осталим гостима. Овом приликом је госпођа Давидовић дала и обећала подршку Видовданским сусретима Удружења Корени у Нишу и подршку раду самог Удружења.

У поподневним сатима одржан је састанак Управног Одбора Савеза на којем је анализиран досадашњи рад и на којем је усвојен програм рада у даљем току ове године и преложени су организациони одбори за:

 1. Припрему и учешће представника Удружења на Сајму Дијаспоре у Лопарама 24-25.07.
 2. Организацију Удружења Корени у Требињу за Преображење 19.08.
 3. Привредно-инвестициони форум у Бања Луци 2021 08-10.09.
 4. Привредно туристичка манифестација “Дане Лудаје“ у Кикинди у октобру
 5. Сајам књига у Београду у октобру
 6. Сајам привреде у Цириху у октобру
 7. Светосавски Сабор крајем децембра
 8. Одбор за формирање Удружења Корена у Канади и Сједињеним Државама

 

Посебан садржај и пријатно вече одржано је у башти Бизнис кафеа “Дијалог“.  У оквиру овог дружења приређено је забавно вече али и сусрети пословних људи Ниша, културних представника Града са гостима из земље, региона и дијаспоре.  Изузетан домаћин и спонзор вечери био је господин Радмило Николић са породицом.

 

Недељно јутро од 09 часова започето је јутарњном литургијом у Саборној Цркви Светох Духа у Нишу којој су присуствовали чланови Удружења Корени и гости а која је била надахнуће за све присутне. Од 11 часова започело је окупљање у згради старе Бановине тј. Згради Универзитета у Нишу драгих пријатеља, гостију Славе које је било увод и припрема за чин сечења славског колача. Славску молитву је служио протојереј а у организацији ђакона и појца Мише Близанца чин сечења колача и примопредаје Славе величанствено је деловао уз дечији хор града Ниша који је изазвао посебан осећај поноса и узбуђења.

Досадашњи Кум славе и домаћин Љубиша Митић предао је Славску и Кумовску ленту новом Куму у име зворничко-тузланске епархије господину Раду Савићу, начелнику Општине Лопаре. Уз пламен свећа и мирис тамјана обележили смо Крсну Славу дијаспоре и Срба у региону.

Свечана Академија настављена је у  амфитеатру Универзитета и  била је  посебан доживљај и сусрет блиских и драгих људи. Културно-уметнички програм организовала је и водила оперска дива Драгана Молес која је тим поводом стигла из Рима где живи са породицом. Учесници дивног и надахутог уметничког програма били су КУД “Ковиље“, Дечији хор “Чаробна Нота“, диригент Миљана Радивојевић, уметнички руководилац Сузана Миловановић, Црквено-играчко-драмски ансамбл “Бранко“ из Ниша, Милица Досковић оперска дива из Зрењанина са уметничким ансамблом.

Сви су  они дали посебан допринос и ехо овој Академији и оставили јак утисак на све присутне госте.

На почетку Академије поздравне честитке и беседе упутили су Председник Удружења Стојан Стевановић, Председник ИО Удружења Милан Гутић, домаћин и кум славе Љубиша Митић, Заменица Градоначелнице Ниша Душица Давидовић, Представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владимир Котуровић, декан Грађевинско-архитектонског факултета Петар Митковић. Видовданску беседу надахнуту и инспиративну одржао је ректор Богословије у Нишу господин Драгиша Бојовић, професор Филозофског факултета у Нишу који је својом беседом подсетио на сетне и сретне дане прошлости, садашњости и будућности Косова и Метохије указујући шта су вера, љубав и нада и како је “Огледало наших живота“ наш завет и наша Видовданска обавеза.

На свечаној Академији додељене су Повеље и Захвалнице заслужним члановима Удружења и сарадницима.

Добитницу Повеља су:

 1. Никола Лончар из Филаделфије, за изузетне резултате окупљања Срба у Америци и вођење и неговање Теслине Научне Фондације и Удружења “ТЕСЛИН НАРОД“
 2. Др Радо Савић, Начелник Општине Лопаре, за изузетан допринос у оснивању и раду Удружења Корени
 3. Јулијана Пандуревић из Торонта, за изражен патриотизам и љубав према Србији и српском народу и посвећеност одбрани истине о српском народу у Канади и Сједињеним Државама
 4. Грађевинско-архитектонски факултет, за подршку и сарадњу Удружењу Корени у организацији Видовданских сусрета и свеукупном раду Удружења
 5. Постхумно др Миодраг Лазић, за изузетан херојски допринос српском народу и изузетне заслуге за Републику Српску. Гроб доктора Лазића посетила је делегација из Републике Српске.
 6. Постхумно др Бранислав Блажић, као идеологу, оснивачу и креатору Удружења Корени
 7. Клуб привредника “Наисус“, за изузетну подршку и сарадњу Удружењу Корени

 

Награде је уручио Председник Удружења Стојан Стевановић. У име добитника Повеља дирљивим и бираним девојачким гласом захвалила се млада Јулијана Пандуревић из Торонта која се у свом обраћању сетила романијске и крајишке дедовине и која је обећала даљу сарадњу и да је поносна што је члан Корена и повереник Удружења за Канаду.

 

Захвалнице су добили:

 

 1. Иван Јовановић, Гастро опрема Д.О.О. из Ниша
 2. Бранислав Михајловић, РЕСОР Д.О.О. Гаџин Хан
 3. Радмило Николић, Вагрес инг. Д.О.О. из Ниша
 4. Миле Коцић, Јумис Д.О.О. из Ниша
 5. Удружење пензионисаних припадника војске и војних ветерана из Ниша
 6. Милош Стевановић, Хотел ЕТЕР из Ниша
 7. КУД “Ковиље“
 8. Удружење Нишлија из Торонта
 9. Пиро Наса, Удружење “Јединство“ из Ђирокастре у Албанији
 10. Дечији Хор “Чаробна Нота“ из Ниша
 11. Српско културно друштво “Просвјета“

Славски ручак и послужење организовано је у холу главне зграде Универзитета у Нишу и то је била прилика за нове сусрете и разговоре а све у духу Видовданског завета.

После ручка и послужења одржан је привредни сусрет учесника у организацији  Регионалне Привредне Коморе Ниш, Клуба привредника “Наисус“, привредне делегације Удружења Корени и гостију. На сусрету је указано на велики простор и могућност привредног, економског и научног умрежавања дијаспоре, матице, Срба у региону и пријатеља Срба и Србије.

Посебно су наглашени Дани и сусрети привредника које ће организовати Корени 24.07. у Лопарама, привредно-инвестициони форум од 08-10.09. у Бања Луци, и Привредни Сајам од 23-25.10. у Цириху. Учесници Конференције су закључили да су овакви сусрети велика шанса и прилика за даље привредно економско научно повезивање матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Срба и Србије.

У вечерњим сатима домаћин је организовао посету чувеној Винарији “Малча“ где су гости и пријатељи посетили производне капацитете винарије и упознали се са традицијом и историјом овог краја. У изузетном амбијенту ресторана “Малча“ пријатну вечеру и музику наставили су разговор и дружење а представници Клуба привредника “Наисус“ наградили су златником са ликом упокојеног Патријарха Павла Удружење Корени уз веру и наду да ће доћи до још успешније будуће сарадње. Сви учесници сусрета и славе а било их је неколико стотина залужили су да буду специјално награђени и представљени а ми ћемо укратко нагласити да су сусретима присутвовали многобројне организације, делегације, институције и појединци као што су представници из Албаније, Северне Македоније, Бугарске, Румуније, Чешке, Русије, Мађарске, Аустрије, Немачке, Пољске, Шведске, Француске, Италије, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Сједињених Држава, Канаде и други.

Дивни Видовдански дани, Видовданска јутра и ноћи остаће за сећања а одлука о формирању Свесрпског Сабора, Видовданског и Светосавског су позив шанса и прилика за нове сусрете окупљања и јачања али и стицања снаге и спремности да одолимо времену и ветру изазова које живот доноси и које други намећу.

И после 632 године Косово сија, опомиње, храбри и не тамни!

Успут смо посетили и манастир Свети Роман и Видовданске сусрете у Крушевцу након чега смо кренули својим земљама и кућама а Видовдан је још једном показао своју снагу и док је Видовдана и сећања има живота и будућности.

Да ли случајно и спонтано Видовдан нам је обележен још многим лепим догађајима као што је освајање златне медаље наших кошаркашица на европском првенству, проглашењем Видовдана за један од празника у Граду Чикагу, 650 година оснивања Града Крушевца и шта још рећи осим веровати. Бога има!

Хвала свима који сте дали свој допринос и у срцу доживели Видовдан!

 

 

 

 

Одабир писма

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Видео галерија

Фото галерија

InSerbia_TOCacak-0365111 GOREvelikigolubac-e1443183291812 cultural-landscapes-of-serbia_1_view-over-belgrade-towards-the-danube-river 69029583_413498575958179_1601669918305026048_n-Copy-Copy-Copy 20200129_124628

Архиве

Календар

maj 2022.
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

У ЗНАК СЕЋАЊА – ДР БРАНИСЛАВ БЛАЖИЋ

 

Рођен у Кикинди 01.4.1957.  године.

Зaвршиo je Meдицински фaкултeт. Спeциjaлистa je oпштe хирургиje.

Oд 1986. дo 1988. гoдинe биo je нaчeлник Хитнe службe у Кикинди. Рaдиo je и кao хирург у Oпштoj бoлници у Кикинди.

Кao функциoнeр Српскe рaдикaлнe стрaнкe три путa je бирaн зa сaвeзнoг пoслaникa, двa путa зa рeпубличкoг, a oд 1996. дo 2000. гoдинe биo je пoслaник у Скупштини AП Вojвoдинe. Oд 1998. дo 2000. биo je рeпублички министaр зa зaштиту живoтнe срeдинe.

Биo je прeдсeдник oпштинe Кикиндa oд 2004. дo 2008. гoдинe.

Српску рaдикaлну стрaнку нaпустиo je 2008. и пoстao члaн нoвooснoвaнe Српскe нaпрeднe стрaнкe.

Нa избoримa 2012, 2014. и 2016. гoдинe изaбрaн je зa нaрoднoг пoслaникa у Скупштини Србиje. Биo je прeдсeдник скупштинскoг Oдбoрa зa зaштиту живoтнe срeдинe (2014-2017). Нa функциjи пoслaникa у aктуeлнoм сaзиву биo je дo 10. oктoбрa 2017. гoдинe.

Toкoм 2013. гoдинe биo je и сaвeтник прeдсeдникa oпштинe Кинкиндa, aли je нaпустиo oву пoзициjу.

Члaн je Прeдсeдништвa Српскe нaпрeднe стрaнкe.

Држaвни сeкрeтaр у Mинистaрству зaштитe живoтнe срeдинe oд oктoбрa 2017.

Оснивач, идеолог и изабрани председник Покрајинског савеза Удружења „Корени“

Преминуо 01.4.2020. године у Београду