Васе Стајића 22/b, Нови Сад
Од понедељка до петка : 08h -16h

Позовите нас

064 / 59-49-845

ИМАМО ЛИ ВИСОКУ СВЕСТ О СРПСКОМ НАЦИОНАЛНОМ БИЋУ ?

0 Comments


Колумна

Др Марко Лопушина

ИМАМО ЛИ ВИСОКУ СВЕСТ О СРПСКОМ НАЦИОНАЛНОМ БИЋУ ?

        Недавно је био 29. новембар, који неки Срби Југословени и данас сматрају за свој празник. И обележавају га као Дан републике бивше СФРЈ. Албанци, такође, сматрају 29. новембар за свој празник. И обележавају га као Дан заставе Албаније.

        Обичан српски народ у отаџбинским земљама 29. новембар највише памти по свинокољу, јер се за Дан републике није радило три дана, па су грађани могли да оду у завичај или у тазбину, да пастриме и спремају свињско месо за зимницу.

        Питам се шта ће данас неким српским људима и неким српским медијима обележавање тог 29. новембра, Дана републике, која је била југословенска држава, а не српска. И која је уништила Југославију. Краљ Александар Карађорђевић је створио Краљевину Југославију као држави свих Срба на Балкану.  Ми Срби је нисмо сачували, већ смо дозволили да се распадне и да се српске територије ње окупирају, а народ српски присвоји.

        Јосип Броз Тито је 1941. године наследио краљевску Југославију, и народ Југословена, који је створио краљ Александар. Међу тим Југословенима је 60 одсто њих било српског порекла. У ФНРЈ и СФРЈ друг Тито је стварао од Срба Југословене и извозио их у европску дијаспору као јефтину радну снагу и као Југословене. Тамо, у Европи су стварани од 1968. године југословенски клубови и удружења, који су, на пример, у Аустрији постојала до 1998. године.

        Скоро осам деценија Срби нису били свесни свог српског национаног бића и били су Југословени. То непознавање сопственог национала и мањак свести о српству, као националном покрету, довели су до краха српске националне идеје до почетка деведесетих година прошлог века. А потом је дошло до покрштавања Југословена, рађања квази српске идеје и српског национализма, који се у неким случајевима претворио у ратне злочине у име српства.

      Шта чини свест о српском националном бићу? Прихваћена и узвишена припадност српском народу, његове националне карактеристике као што су поштење, правдености, храброст, хуманост. Свест чини и српска држава и државност, српски језик, писмо и култура, српска традиција и баштина. И православно веровање у цркви, која може бити православна, али може бити и српско муслиманска, и српско католичка, као што је била у Сарајеву или у Дубровнику.

      Србин је прво национално биће, а потом верско.  Свест о српском националном бићу чине и историјска сазнања о сопственом народу, о српским земљама и њеним првим и наредним владарима и великанима, о српским траговима широм планете, о свим Србима света, у матици и у расејању, о потреби да се све српско штити, развија и јача кроз слогу српског народа.

       Да ли ми као народ данас имамо развијену и јединствену свест о српском националном бићу?

        Немамо у потпуности, јер о томе нас нису училе школе и факултети у време Броза, а ни после њега. Ако погледамо наш јавни живот, нашу културу и нашу јавност обликују информације Западног света, Америке и Европе, а не Србије. Имамо телевизијске канале у којима се не говори о српству. У спортском програму доминирају НБА и Пример лига, а нема преноса националних српских такмичења. У медијима се више јавља и пише о смрти британске поп певачице, него ли о животу, раду и смрти српског академика.

         Да, ми немамо високу свест о српском националном бићу, јер се лако и брзо узимањем држављанства страних земаља претварамо у Аустријанце и Американце. Неки Срби верују да су Аустрија или САД боље државе за њих од Србије.  А у неким страним земљама значи да узимањем њеног држављанства, бришеш српско држављанство. Бришеш своје порекло, своје национално биће.

  • Ја сам Србин! Ја сам Српкиња!

   Ово ми Срби треба увек и ма где били гласно да говоримо пријатељима, познаницима, странцима. Тако ће најбоље на нас разумеју и да нас цене. Тако ћемо гласно говорити о свом националном бићу и о својој нацији.

       Српски народ има дивну изреку – само слога Србина спасава!

        Треба радити непрестано на њеном остварењу у реланом животу.  Ми морамо увек д абудемо сложни, јединствени и јаки да бисмо очували своје национално биће. И да бисмо га развијали у данашњим временима када је пуно других земаља и људи против српског народа.

        Потребно је да и држава и црква саборовање Срба претворе у свој пројекат развоја и будућности српског националног бића. Да српство буде увек изнад свих интереса појединаца и друштва, изнад личних аспирација.   Јер само сложни бићемо успешни у изградњу наше будућности.

         Што би рекао наш српски зет Арно Гујон:

  • Србин бити није лако, али то не може бити свако !         

Одабир писма

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Видео галерија

No Videos found.

Фото галерија

InSerbia_TOCacak-0365111 GOREvelikigolubac-e1443183291812 cultural-landscapes-of-serbia_1_view-over-belgrade-towards-the-danube-river 20200129_124628

Архиве

Календар

mart 2024.
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

У ЗНАК СЕЋАЊА – ДР БРАНИСЛАВ БЛАЖИЋ

 

Рођен у Кикинди 01.4.1957.  године.

Зaвршиo je Meдицински фaкултeт. Спeциjaлистa je oпштe хирургиje.

Oд 1986. дo 1988. гoдинe биo je нaчeлник Хитнe службe у Кикинди. Рaдиo je и кao хирург у Oпштoj бoлници у Кикинди.

Кao функциoнeр Српскe рaдикaлнe стрaнкe три путa je бирaн зa сaвeзнoг пoслaникa, двa путa зa рeпубличкoг, a oд 1996. дo 2000. гoдинe биo je пoслaник у Скупштини AП Вojвoдинe. Oд 1998. дo 2000. биo je рeпублички министaр зa зaштиту живoтнe срeдинe.

Биo je прeдсeдник oпштинe Кикиндa oд 2004. дo 2008. гoдинe.

Српску рaдикaлну стрaнку нaпустиo je 2008. и пoстao члaн нoвooснoвaнe Српскe нaпрeднe стрaнкe.

Нa избoримa 2012, 2014. и 2016. гoдинe изaбрaн je зa нaрoднoг пoслaникa у Скупштини Србиje. Биo je прeдсeдник скупштинскoг Oдбoрa зa зaштиту живoтнe срeдинe (2014-2017). Нa функциjи пoслaникa у aктуeлнoм сaзиву биo je дo 10. oктoбрa 2017. гoдинe.

Toкoм 2013. гoдинe биo je и сaвeтник прeдсeдникa oпштинe Кинкиндa, aли je нaпустиo oву пoзициjу.

Члaн je Прeдсeдништвa Српскe нaпрeднe стрaнкe.

Држaвни сeкрeтaр у Mинистaрству зaштитe живoтнe срeдинe oд oктoбрa 2017.

Оснивач, идеолог и изабрани председник Покрајинског савеза Удружења „Корени“

Преминуо 01.4.2020. године у Београду