КОНФЕРЕНЦИЈА „СТАЊЕ И РАЗВОЈ ЕКОНОМСКИХ И ПОСЛОВНИХ ОДНОСА МАТИЦЕ, ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“ БАЊА ЛУКА 23.9.2020.

Конференција „Стање и развој економских и привредних односа матице, дијаспоре и Срба у региону“ (у даљем тексту Конференција), одржана је дана 23.9.2020. године у Бања Луци, у просторијама хотела “Courtyard by Merriott”.

Конференција је организована с циљем успостављања комуникације, умрежавања и изградње пријатељских и пословних односа, између представника институција, цивилног сектора и пословне заједнице Републике Српске, Републике Србије и српске дијаспоре.

Упркос отежавајућим околностима усљед пандемије вируса Ковид-19, посјета Конференцији била је изузетно успјешна, окупљајући двадесет седам еминентних учесника, из области привреде, невладиног сектора и институција Републике Српске, Републике Србије и гостију из српске дијаспоре. Конференцији је присуствовао и значајан број медија, а посебно идвајајући присуство медијских кућа: Радио-телевизија Републике Српске (Бања Лука), Алтернативна телевизија (Бања Лука), Телевизија српске дијаспоре (Минхен, Њемачка), Телевизија К3 (Прњавор), Елта ТВ (Бања Лука), портал Српска.инфо, и други.

• – Конференцију је свечано отворио г. Милан Гутић – предсједник Извршног одбора Удружења „Корени“. Господин Гутић у уводној ријечи упутио је топлу добродошлицу домаћинима из Републике Српске и гостујућим пријатељима из Републике Србије и српске дијаспоре, те истакао духовни и морални значај Конференције и окупљања Срба у матици, региону и дијаспори око мисије и визије „Корена“.

– Ријеч је потом дата г. Стојану Стевановићу – предсједнику Савеза Удружења „Корени“. Господин Стевановић поздравио је госте и одржао кратак уводниговор о идејама на којима је настало Удружење „Корени“, те његовим активностима и циљевима. Господин Стевановић, као дугогодишњи успјешни привредник у иностранству и матици, одржао је говор о значају међусобног умрежавања Срба, посебно у погеду размјене идеја и искустава пословних заједница матице и дијаспоре.

– Ријеч је потом дата гђи Мирјани Стојановић-Тривановић – предсједнику Удружења „Корени“ Бања Лука. Госпођа Стојановић-Тривановић поздравила је уважене госте у својству домаћина Конференције и пожељела успјешан рад учесницима. Говорећи о важности међусобне сарадње Срба из матице, региона и дијаспоре,са позиције властитог вишегодишњег искуства у областима банкарства и привреде – гђа Стојановић-Тривановић описала је конструктивну улогу удружења „Корени“ у процесу окупљања успјешних српских привредника и филантропа и идеји заједничког наступа у повезивању Срба у матици и дијаспори.

* Господин Стојан Стевановић и гђа Мирјана Стојановић-Тривановић, након свог излагања, напустили су Конференцију због обавезе одласка у радну посјету предсједнику Народне Скупштине Републике Српске, г. Недељку Чубриловићу.

– Ријеч је потом добио г. Горан Рачић – предсједник Подручне привредне коморе Бањалука. Господин Рачић започео је своје излагање наводећи статистичке податке који иду у прилог чињеници, да је Република Србија највећи спољно-трговински партнер Републике Српске, са 15,2% учешћа у укупном обиму трговинске размјене Р. Српске и иностранства. Говорећи о добрим праксама међусобне сарадње на државном нивоу РС/БиХ, г. Рачић навео је примјер компаније „Милкос“. У наставку излагања, г. Рачић је истакао спремност Подручне привредне коморе Бањалука у настојањима да оснажи сарадњу Српске и Србије, те упутио позив ка свим присутним гостима Конференције из Србије и српске дијаспоре, да иницирају пословну комуникацију са Републиком Српском посредством Коморе.

– Господин Стефан Филиповић – члан Удружења „Корени“ Бања Лука, представио је видео материјал којим су обухваћени статистички подаци броја Срба који живе у региону и дијаспори, њихов економски значај по матицу и потенцијална рјешења у процесу успостављања боље сарадње, између институција матице и Срба у региону и дијаспори.

– Ријеч је потом добио г. Никола Жежељ – директор Развојне агенције Војводине. Господин Жежељ истакао је важност наставка економске сарадње, између Српске и Војводине, наводећи примјер договора заједничког будућег наступа Републике Српске и Војводине на глобалним сајамским манифестацијама. Господин Жежељ се у свом излагању осврнуо на податке који се односе обим и значај дознака које из дијаспоре долазе у Србију, наводећи да 5-10% средстава из дознака одлази на инвестиције у Србији, те да су 2018. године дознаке износиле више од директних страних инвестиција у Србији. При окончању свог излагања, г. Жежељ је назначио је личну одлучност и спремност Развојне агенције Војводине, да се активно укључе у рад „Корена“, посебно у повезивању дијаспоре са матицом путем развојних пројеката, те истакао да рад „Корена“ треба да буде методичан и промишљен, како би се избјегле грешке које су учињене у ранијим сличним про-српским иницијативама.

– Ријеч је потом добио г. Душко Ћутило – директоф Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима (аутономна покрајина Војводина). Господин Ћутило започео је излагање представљањем резултата „Сајама завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“ који је 2019. године окупио и повезао бројне релевантне актере из области привреде, културе и туризма, те унаприједио сарадњу српског народа у Србији и региону. Институционални значај Сајму својом посјетом дали су председници Покрајинске владе и Владе Републике Српске – Игор Мировић и Радован Вишковић, те министар спољних послова Репшублике Србије, г Ивица Дачић. Своје излагање г. Ћутило је окончао позивом Срба у региону и дијаспори да се прикључе иницијативи повезивања Срба у свијету коју промовише Фонд који заступа.

– Ријеч је потом добио г. Милан Гутић. Господин Гутић говорио је о посјети делегације „Корена“ генералном секретару председника Републике Србије, г. Николи Селаковићу, који је препознао значај мисије и визије „Корена“, те упутио начелну подршку институција Србије у будућим активностима Удружења. Господин Гутић говорио је о механизмима и потенцијалима успостављања присније сарадње Срба у матици и дијаспори, наводећи, између осталог, и могућност стипендирања средњошколаца и студената.

– Ријеч је потом добио г. Миодраг Миша Близанац – предсједник Извршног одбора Удружења „Корени“ Нови Сад и предсједника УГ „Вера, Љубав, Нада“, такође из Новог Сада. Господин Близанац представио је окупљенима видео материјал УГ „Вера, Љубав, Нада“, којим је приказао значај практиковања социјалног предузетништва за дјецу са потешкоћама у развоју, обухватајући терапеутске активности Школе јахања „Филипус“ и истоименог социјалног предузећа, те мјешовитог инклузивног хора „Исон“. Господин Близанац описане активности симбиозно је поистовјетио са мисијом и визијом „Корена“, путем којих ће наставити своје даље активности. По окончању излагања, г Мишо је отпјевао текст ауторске пјесме „Гуслар“, те предложио да будући састанци „Корена“ започну са Молитвом Св. Филарета митрополита московског.

– Ријеч су добили г. Стојан Стевановић и гђа Мирјана Стојановић-Тривановић, који су окупљене обавијестили о тематској структури разговора и успјешности посјете предсједнику Народне Скупштине Републике Српске. Господин Стевановић је истакао да је г. Недељко Чубриловић, предсједник НСРС, дао начелну подршку у активностима „Корена“, уважавајући циљеве и мисију „Корена“, као и да се на састанку говорило о добрим праксама Форума дијаспоре који је одржан 2019. године у Бањој Луци. Господин Стевановић истакао је важност што хитинијег успостављања Канцеларије за дијаспору у Републици Српској, за шта ће се Удружење „Корени“ активно залагати код надлежних институција у наредном периоду, те истакао значај брзе и одлучне имплементације донесених одлука од стране „Корена“. Гђа Мирјана Стојановић-Тривановић истакла је да је на састанку било ријечи о неопходности улагања додатних напора у јачању културних, просвјетних и образовних веза, али и повећању сарадњу у области привреде, предузетништва и приватних иницијатива.

– Ријеч је потом добио г. Мишо Кузмановић – директор компаније „ММ Инвест“ из Бањалуке и власник хотела “Courtyard by Merriott” у Бањој Луци. Господин Кузмановић топло је пожелио добродошлицу окупљенима, а потом представио развојне пројкте које реализује компанија „ММ Инвест“, те назначио значај сарадње дијаспоре и домаћих привредника у процесу цјелокупног развоја српског друштва. У наставку излагања, г. Кузмановић је истакао значај преноса знања и технологија стечених од стране српске дијаспоре, посебно од стране младих људи, којима треба омогућити повољне услове за повратак у матицу и простор за реализацију стечених искустава. Господин Кузмановић назначио је своју подршку циљевима и мисији „Корена“, те ставио на располагање своје залагање у реализацији будућих активностима „Корена“.

– Ријеч је потом добио г. Грујо Комљеновић – директор Заштитног фонда Републике Српске. Господин Комљеновић истакао је да је дјелатнст Фонда којег представља накнада штете, по неколико основа, трећем оштећеном лицу настале на територији Републике Српске. Сва друштва за осигурање која у Републици Српској обављају послове осигурања од аутоодговорности и осигурања путника у јавном превозу од посљедица несрећног случаја, обавезно су чланови Заштитног фонда и плаћају допринос за то. Господин Комљеновић истакао је личну жељу да допринесе раду „Корена“ у наредном периоду, позвао дијаспору на улагање, те на повратак младих људи из иностранства, наводећи примјер његовог сина – успјешног банкара који се вратио из САД у Републику Српску.

– Ријеч је потом добио г. Зоран Прерадовић – директор компаније „UNIS TOURS” д.о.о. Бања Лука. Господин Прерадовић окупљенима је представио дугогодишње искуство рада туристичке агенције „UNIS TOURS”, посебно наглашавајући искуство у раду са дијаспором која користи услуге агенције при одласку и повратку у матицу. Настављајући излагање, г. Комљеновић представио је идеју умрежавања „Корена“ са дијаспром у Њемачкој, посредством његове кћерке која живи и ради у Њемачкој. Корисност наведне идеје, прије свега, стављена је у контекст помоћи при стварању базе српске дијаспоре у Њемачкој – иницијатива за коју ће се „Корени“ активно залагати у наредном периоду. У завршном дијелу изалагања, г. Комљеновић предложио је идеју  да се, у складу са епидемиолошким приликама, у ближој будућности организује посјета и умрежавање привредника из матице и дијаспоре, нудећи у релализацији те иницијативе услуге које пружа његова туристичка агенција.

– Ријеч је потом добио г. Ђорђе Пантелић – предсједник Удружења „Змијање“ из Каћа и члан Удружења „Корени“ из Новог Сада. Господин Пантелић упознао је окупљене о мисији очувања српске традицији и реализованим активностима Удружења „Змијање“, које броји око 400 чланова. Удржење је до сада, између осталог: изградило мост у селу Козице, 40 километара пута, инфраструктуре за акумулацију воде у виду бунара, те изградило дрвену етно кућу за потребе Удружења. Господин Пантелић истакао је заједничке циљеве и активно

дјеловање удружења „Змијање“ и „Корени“ у наредном периоду, те позвао све присутне на Конференцији да посјете Каћ и буду гости у етно кући „Змијање“.

Потписивање три споразума о пословно-техничкој сарадњи између:

1. Градског одбора Удружења „Корени“ Бања Лука, којег је заступала гђа Мирјана Стојановић-Тривановић и Извршног одбора Удружења „Корени“ Нови Сад, којег је заступао г. Миодраг Миша Близанац.
    – Споразумом обје стране су се обавезале на пружање техничке и подршке у облику људских ресурса при реализацији активностима удружења. Споразум је потписан на неодређено вријеме;
  2. Компаније „ММ Инвест“ из Бања Луке, хотела „Courtyard by Merriott” Бања Лука, које је заступао г. Мишо Кузмановић; Компаније „Gastro Progress Gmbh”, хотела “Kristall” и хотела “Helvetia”, сва три правна лица са сједиштем у Швајцарској, које је заступао г. Стојан Стевановић; Компаније “UNIS TOURS” из Бања Луке, коју је заступао г. Прерадовић Зоран; Извршног одбора Удружења „Корени“ Нови Сад, којег је заступао г. Миодраг Миша Близанац.
    – Споразумом обухваћене стране усагласиле су међусобну помоћ при реализацији будућих активности, које се односе на: промоцију туристичких потенцијала Репблике Српксе и Србије, очување традиције и културе српског народа, реализацију спортских и других манифестација.Споразум је потписан на неодређено вријеме;
  3. Подручне привредне коморе Бањалука, коју је заступао г. Горан Рачић и компаније „Gastro Progress Gmbh”коју је заступао г. Стојан Стевановић (садржај Споразума познат потписницима).

ЗАКЉУЧЦИ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

1. Учесници Конференције услагласили су се око неопходности израдејединствене базе података којом ће се објединити подаци српског становништво поријеклом из Републике Српске, а које има пребивалиште у иностранству; пројекатза који ће се „Корени“ залагати код надлежних институција и приватних лица у наредном периоду;
  2. „Корени“ ће се у наредном периоду залагатиза што хитнији почетак рада Канцеларије за дијаспору у Републици Српској, која ће представљати мост комуникације, између Срба у региону, српске дијаспоре и матице;
  3. У складу са епидемиолошком ситуацијом, у ближој будућност реализовати предложене иницијативе са Конференције, уклучујући: међусобне посјете одбора „Корена“ из Републике Српске, Републике Србије и иностранства и учешће у заједничким активностима; посјета и умрежавање привредника из матице и дијаспоре, иницирање промо-лоби састанака са свим релевантним представницима институција и приватним лицима из Републике Српске, Републике Србије и иностранства, са циљем реализације мисије и визије „Корена“;
  4. Будући рад „Корена“ треба да буде методичан и промишљен, како би се избјегле грешке које су учињене у ранијим сличним про-српским иницијативама.

maj 2024.